Om Fenicia »
Kontakta oss »

BÖCKER
Syrien »
Jordanien »
Förenade -
Arabemiraten »
Libanon »

RESOR
Kulturresor »
Bilder »
 

Libanon - porten till Orienten
  
Vår senaste bok är Libanonboken. Den kom ut i samma veva som turisterna efter 25 års uppehåll började återvända till landet. Själva förälskade vi oss i detta vackra lilla land redan 1993, en förälskelse som mynnade ut i denna bok.

Dispositionen är densamma i alla våra fyra guideböcker. Vi inleder med att ge en del fakta och praktiska tips. Därefter beskriver vi landets natur, klimat, befolkning och religion samt ger en historisk översikt. Sedan tar vi er med till huvudstaden och landets övriga sevärdheter.  

Liksom Fågel Fenix reser sig ur askan i den berömda legenden återuppstår Beirut i all sin prakt; en happening som vi följt under våra åtskilliga besök i landet och som vi skildrar i kapitlet om Beirut.

Sedan följer vi Beirutflodens lopp mot dess källa och beskriver bergsbyarna öster om staden. Vi återvänder till Beirut för att bege oss norrut. Vi kommer till Byblos, en av världens äldsta kontinuerligt bebodda städer, Tripolis, Libanons andra stad, den heliga Qadishadalen, som är översållad av kloster insprängda i bergen, Bsharre, författaren Khalil Gibrans födelseort samt till Cedars, platsen som är mest känd för Arz al Rabb, Herrens cedrar.

Vi följer i romarnas spår till Bekaadalen och Baalbek, vars tempelområdes storslagenhet, skönhet och konstnärlighet hör till de främsta i världen. Vidare beskriver vi södra Libanon och Tyr, som inte bara var en viktig stad under romartiden utan även en gång Feniciens förnämsta sjö- och handelsstad. Korsfararna har lämnat många spår efter sig, bl a Sjöslottet i Saida. Vi berättar också om Choufbergen, drusernas hemvist med det pampiga palatset Beiteddine.